Flevo Padel | Indoor Padelbanen Lelystad

Wat zijn de materialen van het padelracket?

Staat een padel racket kopen hoog op jouw wensenlijstje? Dan zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de verschillende materialen met elkaar vergelijken? In deze blog kom je meer te weten over de verschillende materialen van een padel racket, zodat je gegarandeerd de juiste keuze maakt!  

Buitenkant van het blad: het frame

Het frame van een padel racket bestaat vaak uit een combinatie van diverse materialen, waardoor alle positieve aspecten op een unieke manier samen komen. Eén van de meest gebruikelijke materialen is carbon. Dit materiaal is licht en duurzaam, waardoor het bij veel spelers erg geliefd is. Hoe meer carbon, hoe harder het racket. Ook is carbon erg duur, waardoor weinig rackets geheel van dit materiaal zijn gemaakt.

Daarnaast bestaan veel padel rackets voor een deel uit glasvezel. Ook wel bekend als fiberglass. Dit materiaal is een stuk goedkoper en lichter dan carbon, wat diverse voor- en nadelen met zich meebrengt. Bij verdedigende slagen komt de bal met meer snelheid van het racket, maar bij aanvallende slagen kun je dat stukje power nog wel eens missen.

Een ander sterk en duurzaam materiaal dat verwerkt wordt in bepaalde rackets is kevlar. Dit materiaal zorgt ervoor dat rackets extra stevig zijn, waardoor de bal op een zeer gecontroleerde manier naar de overkant geslagen kan worden. Wel is kevlar niet elastisch, wat betekent dat de bal minder hard en snel van het racket komt bij verdedigende slagen.

De meeste padel rackets bestaan dan ook uit carbon, glasvezel en kevlar. In sommige gevallen wordt er ook titanium in de rackets verwerkt, zodat aanvallende spelers kunnen profiteren van meer kracht.

Binnenkant van het blad: de core

Wist je dat de allereerste padelrackets bestonden uit EVA rubber en hout? En nu zal je jezelf vast afvragen wat hier fijn aan was, want deze rackets waren toch ontzettend hard? Klopt! En dat was niet het enige. De eerste padel rackets konden de klappen niet goed dempen, waardoor spelers last hadden van veel trillingen. Iets wat natuurlijk allesbehalve prettig is als je unieke slagen wilt maken.

Gelukkig bestaat de core van een padel racket tegenwoordig uit materialen die een stuk comfortabeler zijn. We komen toch weer even terug op EVA rubber, want dit materiaal is tegenwoordig verkrijgbaar in diverse samenstellingen. Het voordeel hieraan is dat elke samenstelling weer andere eigenschappen met zich meebrengt. En dan met de nadruk op ‘zachtere’ samenstellingen. Het enige nadeel aan zachtere padel rackets, is dat deze minder power hebben bij aanvallende slagen. Denk bijvoorbeeld aan de volley of smash.

Maar wie dacht dat een zacht racket en veel kracht een onmogelijke combinatie was, had het mis. Het materiaal foam brengt namelijk diverse voordelen met zich mee. Wanneer een padel racket beschikt over een bepaalde hoeveelheid foam in de core, worden trillingen goed geabsorbeerd en kun je profiteren van meer power vanuit het achterveld. Hoe fijn is dat?

Deel dit bericht

Recente berichten

Krijg de laatste updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief